Tips

Bewaring

Bewaar je zadels, tuig en ander lederwaren op een koele, schone en droge plaats. Plaats ze zeker niet direct naast een warmtebron om uitdroging te voorkomen!
Te koud is uiteraard ook niet goed. Om in de winter de vrieskou buiten te houden, kan je beter je zadelkamer goed isoleren dan er een verwarming te plaatsen.

Gebruik bij voorkeur buisvormige of driehoekige zadelsteun. Traditionele, brede zadelsteunen met staven onder het kussen kunnen afdrukken nalaten in de kussens. Deze afdrukken zijn nadelig voor de drukverdeling van het zadel.

Berg je zadel altijd op met de zadelhoes. Zo bescherm je het leer tegen vuil en mogelijke beschadigingen.

Laat zeker geen nat zadeldek onder of op het zadel liggen om te voorkomen dat het vocht of zweet in het zadel trekt.

Laat de singel niet aan het zadel of over het zadel hangen. Voorzie dus een plek om de singel op te bergen en maak hem na elk gebruik volledig los van het zadel.  

Wil je je zadel, lederwaren of tuig voor langere tijd opbergen? Zorg er dan eerst voor dat het leer gereinigd en gevoed is. Tussentijds voeden kan nodig zijn, zelfs als het leer niet gebruikt wordt. Controleer voor het terug in gebruik nemen op uitdroging, scheurtjes of barstjes in het leer.

Singels en aansingelen

Gebruik bij voorkeur een singel zonder elastiek of een singel met aan beide kanten een stevige elastiek. Vermijd het gebruik van een singel met elastiek aan één kant omdat dit soort singels de ligging van het zadel niet ten goede komen en een ongelijke druk veroorzaken.

Trek bij het aansingelen de singel aan beide kanten gelijkmatig aan. Zorg ervoor dat de singel aan beide singelstoten en aan beide kanten van het paard in hetzelfde gat zitten. Dit is nodig voor een gelijke drukverdeling.

Als je een dressuursingel gebruikt, let er dan op dat deze zeker niet te kort is. Bij een te korte singel zitten de gespen te kort bij de ellebogen van het paard. Dit is voor het paard erg onaangenaam en kan zelfs wonden veroorzaken.

Wat als je zadel of tuig nat geworden is?

Als je niet altijd beschikking hebt over een binnenpiste, als je graag op buitenrit gaat of als je al eens deelneemt aan wedstrijden, is het onvermijdelijk dat je zadel al eens nat zal worden door de regen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zadel en ander tuig hierdoor geen schade oplopen?

  • Droog je zadel en tuig na gebruik af met een droge en schone zachte doek of handdoek. Hiermee kan je het leer slechts oppervlakkig drogen. Laat het verder opdrogen in een droge ruimte.
  • Gebruik zeker nooit een warmtebron om je zadel of tuig te laten drogen! Plaats het dus niet direct naast een verwarming, gebruik geen haardroger en laat het niet in de zon liggen.
  • Verwijder modder en zand met een licht vochtige doek. Gebruik deze doek niet om de rest van het zadel schoon te maken om te vermijden dat de zandkorrels krassen maken in het leer.
  • Zeker na een strandrit is het belangrijk om je zadel goed schoon te maken zodat er zeker geen zand of zoutresten achterblijven.
  • Maak je stijgbeugels schoon en droog voor je ze opsteekt.
  • Net als anders haal je de singelvolledig van het zadel en laat je deze op zijn eigen plek drogen. Ook het natte dekje laat je niet onder het zadel opdrogen.
  • Dek het zadel alleen af met een zadelhoes als deze uit ademend materiaal is gemaakt. Als je enkel een zadelhoes uit kunststof of kunstleer hebt, laat je het zadel drogen zonder hoes.
  • Als het leer voldoende droog is, behandel je het met een voedend product (MSFC-wax of Effax lederbalsem). Wacht hiermee niet te lang om te voorkomen dat het leer volledig uitdroogt.
  • Is je zadel heel erg nat geworden door een (onverwachte) zwempartij? Houd de vulling dan goed in de gaten! Contacteer je zadelmaker als de vulling hard of bobbelig aanvoelt.
  • Werk preventief! Door je zadel en tuig goed te onderhouden en tijdig te voeden, maak je het weerbaarder tegen vocht en water.

Facebook

Volg ons op Facebook voor meer tips en regelmatige updates over Saddle Solutions!